Itt a BAGDAYS! És velük 15% kedvezmény mindenre! Írja be a kosárba a kedvezmény kódját BAGDAYS A rendezvény végéig 12h 52m

Bezárás

Anyagok áttekintése: marhabőr Anyagok áttekintése: marhabőr

Anyagok áttekintése: marhabőr

Dóra Csintalan

28. 10. 2023

Bőr. Erről szól az egész. Ez az elegáns, klasszikus, erős és tartós anyag az idők kezdete óta lenyűgözi az emberiséget. Minden bizonnyal még évszázadokig, ha nem évezredekig is, szerepet fog játszani a divatiparban. Ezért úgy döntöttünk, hogy összeállítunk egy útmutatót azokról a bőr anyagokról, amelyekkel találkozhatsz, amikor új divatkiegészítőidet választod. És hogy melyikkel kezdjük? Egyértelműen a marhabőrrel.

A történelem előtti idők óta az emberek bíznak ennek az anyagnak a tartósságában, jó szigetelő tulajdonságaiban és puhaságában. A marhabőr pedig még az ókorban és a középkorban is bizonyította értékét. Napjainkban a szintetikus anyagok által támasztott konkurencia ellenére továbbra is népszerű esztétikus megjelenése és minősége miatt. A bőrre pedig nemcsak a divat világában támaszkodnak, hanem a bútoriparban, az autóiparban és más iparágakban is. Arról nem is beszélve, hogy a bőr környezetbarát anyag. Használata a húsipar melléktermékének feldolgozását jelenti. Ez a nyersanyagveszteség csökkentését és a lehető legtöbb állati rész felhasználását jelenti, ami hatással van a fenntarthatóságra.

A marhabőr sajátosságai

A marhabőr egy tartós, erős és rugalmas réteg, amely a szarvasmarhák izmait és szerveit borítja. Az epidermiszből (felső réteg) és a dermiszből (alsó réteg) áll. Az epidermisz szarut és keratint tartalmaz, ezek azok az anyagok, amelyek a bőrt erőssé és tartóssá teszik. A dermisz kollagénrostokat tartalmaz, amelyek a bőr rugalmasságát biztosítják.

Az állatok bőre három részből áll, nevezetesen a felhámból, a bőrből és a bőr alatti kötőszövetből. A szőrzet az állatról való eltávolítás után kiszárad, majd spontán megkeményedik. A nyersanyagot ezért beáztatják, majd hámozással, keveréssel, pácolással és/vagy cserzéssel tovább dolgozzák.

Přehled materiálů: hovězí kůže 1

Hogyan kell ápolni a marhabőrből készült kiegészítőket

A marhabőrből készült divatos kiegészítők, például kézitáskák, aktatáskák, pénztárcák, de akár kesztyűk vagy övek esetében a klasszikus mosógépben történő mosás szóba sem jöhet. Ha a bőrruhadarabok nedvesek lesznek, hagyja őket szobahőmérsékleten száradni. A bőrruhadarabok hajlamosak arra is, hogy az anyag pórusaiba felszívják a port. Ha tehát úgy dönt, hogy "otthon" tisztítja őket, csak enyhén nedves ruhával törölje át őket.

Használjon speciális tisztítószereket a bőr védelme érdekében. A teljes külső felület alapos tisztítása után törölje át a bőrt tiszta, száraz ruhával, és hagyja lassan száradni meleg, száraz helyiségben. De soha ne szárítsa fűtőberendezésen. A bőr egyszerű mosása nem elegendő, tiszta zsírt kell juttatnia a pórusokba, hogy a bőr természetes rugalmasságát helyreállítsa. Ha érzékenyebb bőrdarabról van szó, egy speciális tisztítószer biztosan megbirkózik vele.

  • Hogyan tároljuk a bőrkellékeket? A bőrből készült divatkiegészítőket állandó hőmérsékleten tárolja, kerülje a páratartalmat és a közvetlen napfényt. A kézitáskák és a férfi táskák a legjobban egy szekrényben vagy más sötét környezetben, de ahol áramlik a levegő. Kerülje továbbá a réteges tárolást, valamint a mesterséges anyagokkal együtt, amelyek kiszáradást okoznak.
  • Hogyan impregnáljuk a bőrt? Ne habozzon méhviasz alapú kezelést használni kézitáskákon, de cipőkön vagy öveken is. Bizonyára tudja, hogy télen a sózott hó milyen mocskot hagy a bőrcsizmáján. Ezért jó ötlet, ha gyakran impregnálja cipőjét a nedvesség ellen.
  • Hogyan tisztítsuk meg a bőrt? Csak nem tégely és víz! Szerezz egy bőrtisztítót. Vészhelyzetben, kis területen használhatsz sűrű szilárd szappant és vizet, majd testápolót. A babatörlőkendőt is használhatod szükség esetén. Ezeknek könnyen el kell távolítaniuk a nagyobb szennyeződéseket.
Přehled materiálů: hovězí kůže 2