Avantgárd Pierre Cardin Avantgárd Pierre Cardin

Avantgárd Pierre Cardin

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

28. 04. 2023

Rajongsz a szokatlan stílusért, amely szembemegy a mainstream-szel? Az egyediséget kedveli, és az óriási logókkal ellátott táskák megijesztik? Szeretsz kísérletezni és mindig új utakat keresel, hogy kifejezd a személyiséged? Akkor az avantgárd rajongója leszel, és ma a legjobb helyre jöttél. És hidd el, senki sem áll olyan közel ehhez a művészi stílushoz, mint a Pierre Cardin márka.

A Pierre Cardin márka a geometrikus és futurisztikus elemek és az avantgárd gondolkodásmód formájában megjelenő innovatív dizájnjairól vált ismertté. Ennek köszönhetően ma már az elegancia, a luxus, de a különcség szimbóluma is. A divatiparon kívül a Pierre Cardin más területeken is tevékenykedik, mint például a belsőépítészet, az éttermi üzletág és a művészeti alkotások.

A márka története

A Pierre Cardin egy francia márka, amelyet nem más, mint Pierre Cardin francia divattervező alapított. Ő 1922-ben született az olaszországi Sant'Andrea di Barbarana faluban. Nem sokkal később azonban egész családjával Franciaországba költözött, és itt kezdte meg divattervezői karrierjét. Először Christian Dior divatházának asszisztenseként, majd saját márkájának alapítójaként. A céget 1950-ben alapította, 1953-ban pedig tagja lett a Chambre Syndicale de la Haute Couture nevű tekintélyes francia szövetségnek, amely a felsőbb osztályok számára kizárólag testre szabott és gyakran csak kézzel készített luxus divatot előállító vezető tervezőket tömöríti. Az 1950-es évek pedig úgy tűnik, fordulópontot jelentettek Pierre számára. Cardin ugyanis ebben az időben forradalmasította a ruha szabását is. Megszabadította a férfi öltönyöket a széles arányoktól és a keményített gallérú ingektől, új identitást adva a fiatal férfiaknak. Elegáns és elegáns stílust, de semmiben sem hasonlítottak apáikra. Eltűntek a terjedelmes részletek, gallérok, hajtókák vagy mandzsetták. A nadrágok keskenyebbek lettek és lazán lógtak a csípőnél. Ez új stílust teremtett az 1960-as évek generációja számára. Öltönyeit akkoriban viselte például a híres Beatles. 1959-ben azonban Pierre Cardin sokkolta a divatvilágot a később prêt-à-porter néven ismert kollekció megalkotásával. A magas minőség és a luxus fenntartása mellett ezek az áruk megjelentek a nagyközönség számára fenntartott üzletekben, és bárki számára elérhetővé váltak, aki fel akarta hívni a figyelmet egyediségére. E tettéért Pierre Cardint kizárták a szindikátusból. Később azonban visszavették, és ma már egyetlen vezető divatszalon sem nélkülözheti a prêt-à-porter kollekciót. Tehát, mint láthatjuk, a lázadás nem mindig rossz dolog. De mindig el kell engedni a pillanatnyi érzelmeket, és azt kell tenni, ami hosszú távon helyes.

A divatkiegészítőktől a repükőgépekig minden

A Pierre Cardin kiegészítőket a geometrikus formák, az uniszex divat, az űrkorszak inspirációja és az új anyagokkal való kísérletezés jellemzi. De a ruhákon és kiegészítőkön kívül bútorokat, belső tereket, műtárgyakat is tervez, sőt, még az autó- és repülőgépiparral is együttműködött.

"]

Kateřina Rázlová

Kateřina Rázlová

2016-ban kezdte az írást, a divat iránti szeretete pedig már gyerekkorában megmutatkozott, amikor már bojkottálni akart minden kilencvenes évekbeli divatot. Elsősorban cikkeket ír, de esettanulmányokat és e-könyveket is készít. Legnagyobb inspirációt számára Franciaország és Skandinávia jelenti.