Hogyan kell tisztítani a bőr pénztárcát? Hogyan kell tisztítani a bőr pénztárcát?

Hogyan kell tisztítani a bőr pénztárcát?

Dóra Csintalan

31. 10. 2022

A minőségi bőrtárca sokunk számára nagyon népszerű divatos kiegészítő. Valószínűleg nem meglepő, hogy egy minőségi pénztárca nem olcsó mulatság, ezért megfelelő gondoskodásra van szükség. Hogyan ápoljunk tehát egy bőrtárcát, illetve hogyan kell tisztítani? Ezt fogod megtudni a mai cikkünkből.

Ha úgy dönt, hogy bőrtárcába fektet, érdemes megfelelően gondoskodni róla. Cserébe egy olyan kiegészítőt kap, amelynek élettartama hosszú évekre szól. A bőr általában könnyen tisztítható. Ha azonban sikerül összepiszkolnia, például olajjal vagy festékkel, akkor nehéz dolga lesz. De összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segítségével megszabadulhatsz a foltoktól.

  • Először ürítsd ki a pénztárcádat. Ne feledkezz meg a kevésbé használt zsebekről sem. Ezután rázz ki minden port és szennyeződést a tárcából. Ezután kezdheted el a tisztítást.
  • Az ürítés után jöhet a tényleges tisztítás. Ez azonban attól függően változik, hogy mennyire piszkos a pénztárca. Beszéljünk tehát erről.

Kis szennyezés: víz az arany felett

Ha a pénztárca csak enyhén piszkos, vagy akár csak "filces", a tisztítása gyerekjáték lesz. Ha a pénztárca csak közönséges szennyeződésektől piszkos, egy langyos vízbe áztatott kendő, egy nedves rongy vagy egy speciális bőrtisztítószer elegendő lesz a tisztításához. Felejtsd el a folyó víz alatti tisztítást. A pénztárca felszívhatja a vizet, foltot hagyhat, megváltoztathatja az alakját és szagot áraszthat, amikor megszárad. Ha alaposabban szeretnéd tisztítani, használj meleg vízből és szappanból álló oldatot. Áztass egy ruhát ebbe az oldatba, és töröld át a pénztárca külső és belső oldalát egyaránt. Ügyelj arra, hogy a felületen ne maradjanak vízcseppek. Végül töröld szárazra az egész pénztárcát egy második ronggyal, hogy megszabaduljon a maradék víztől vagy szappantól. Ezután a kevésbé hozzáférhető helyeken a rongy helyett egy régebbi fogkefét is használhatsz.

Nagyobb szennyezés: a készítmény segít

Ha a szokásos szappan és víz nem elég a tisztításhoz, használj boltban kapható bőrtisztítót. Ezekből többféle is kapható a piacon. Ha nem biztos a minőségükben, először próbálj ki egy régi bőrdarabon vagy magán a pénztárcán egy kevésbé látható helyen. Így elkerülheted, hogy a pénztárca tönkremenjen. Ha minden rendben van, akkor folytasd a tárca teljes felületének tisztítását.

Zsír: ez nehéz lesz

Ha "sikerül" olajat vagy festéket juttatnia a bőrtárcára, a legjobb, ha azonnal letörlöd. Az olajok és festékek mélyen beszivárognak a bőrbe, és idővel nem könnyű megszabadulni tőlük. Ha azonban ilyen helyzetben találod magad, próbálkozz méhviaszt vagy lanolint tartalmazó termékekkel. A körömlakklemosó vagy az alkohol szintén életmentő. Próbálj meg áztatni egy vattapamacsot ezekben, és enyhén áttörölni a foltot. Ne nyomd túl erősen, nehogy még jobban elkend a foltot. Ha eltávolítottad, a legjobb, ha nedves ruhával letörlöd és megszárítod.

  • A tisztítás után ugyanilyen alapos szárítás következik. Nem ajánlott közvetlen napfényben vagy magas hőmérsékleten szárítani. A kíméletes szárítás kényelmes környezetben, megfelelő hőmérsékleten ideális, hogy a bőr ne repedezzen. A radiátorok és a kályhák teljesen alkalmatlanok.

Tippek a végére:

  • Próbáld meg citromlével eltávolítani a kávé-, tea- vagy vérfoltokat.
  • Tetszettek a tippjeink? A pénztárcád tisztán tartása nem nagy tudomány, igaz?