Itt a BAGDAYS! És velük 15% kedvezmény mindenre! Írja be a kosárba a kedvezmény kódját BAGDAYS A rendezvény végéig 12h 46m

Bezárás

Anyagok áttekintése: műbőr Anyagok áttekintése: műbőr

Anyagok áttekintése: műbőr

Dóra Csintalan

01. 11. 2023

Az egyik fő oka annak, hogy a bőranyagok manapság olyan népszerűek és kedveltek, az, hogy nagyon kifinomult és elegáns textúrája van. Karbantartásuk azonban általában igényesebb, mint más anyagok esetében. Szerencsére ma már választhatunk olyan kompromisszumot, amely ugyanazt a kialakítást, de kevesebb karbantartási erőfeszítést és alacsonyabb árat kínál. És melyik kompromisszum az? Szintetikus vagy műbőr.

A szintetikus és a valódi bőr között csak csekély különbségek vannak. Természetesen, ha közvetlenül az anyag szerkezetét nézzük, láthatunk némi különbséget, különösen, ha megérintjük, de a különbségek manapság már tényleg elhanyagolhatóak.  Éppen ezért sok divatrajongó népszerű és gyakori választása. A valódi bőrrel ellentétben megvannak a maga előnyei. Ezek elsősorban a könnyű karbantarthatóság, költségek, de a könnyűség és fenntarthatóság is. Igen, a műbőr mindezekkel az előnyökkel rendelkezik.

Přehled materiálů: syntetická kůže 1

A műbőr sajátosságai

A műbőr egy innovatív anyag, amit úgy terveztek, hogy a valódi bőr megjelenését és textúráját hozza létre.  A műbőr kifejlesztése a 19. századra nyúlik vissza, amikor az első kísérleteket tették a valódi bőr tartós és gazdaságos helyettesítőjének létrehozására.  Napjainkban a szintetikus bőrt számos iparágban használják, és számos termékben, például ruházatban, lábbelikben, bútorokban és gépjárműk belsejében használják.

Az egyik fő előnye az ára. A műbőr előállítása gyakran olcsóbb, mint a valódi bőr feldolgozása, ami a nagyközönség számára is elérhetővé teszi a termékeket.  Ez csökkenti a valódi bőr iránti keresletet is, és ezáltal védi az állatállományt és a környezetet is. A műbőr azonban egy másik okból is etikus választás, mégpedig azért, mert nem kell állatokat ölni. A műbőr másik nagy előnye a tartóssága.   Az anyagot úgy tervezték, hogy ellenállóbb legyen a sérülésekkel, a vízzel és az UV-sugarakkal szemben. Ez lehetővé teszi például a kültéri berendezéseken való ellenállását. A sportruházat és a lábbelik gyártásánál például a műbőr könnyűséget, vízállóságot, kopásállóságot is biztosít.

Fejlesztése folyamatos, mind az anyagok javítása, mind a gyártás környezeti hatásainak csökkentése terén. Mindazonáltal a műbőr nem mentes a kritikáktól a környezetre gyakorolt hatása miatt. Ezért az elmúlt évek  fejlesztései központjában az alternatív gyártás is állt, amely környezetbarát megoldást is nyújt, valamint továbbra is megtartja a minőséget és a megjelenést.

Hogyan kell ápolni a műbőrből készült divatos kiegészítőket?

  • Tisztítás: Kezdje azzal, hogy rendszeresen tisztítja kiegészítőit. Használjon enyhe szappanoldatot és nedves szivacsot. Óvatosan törölje át a felületet a szennyeződések eltávolításához. Ezután alaposan törölje át nedves ruhával.
  • Kerülje az áztatást: A műbőr nem áll ellen a hosszútávú áztatásnak. Ezért kerülje a folyóvízzel vagy más egyéb nagyobb folyadékáramokkal való érintkezést.
  • Védje a nap ellen: A hosszútávú érintkezés a napsugárral szemben számos kárt okozhat, hasonlóan mint a valódi bőrnél, fakuláshoz vagy deformációhoz vezethet. Ezért tartsa a tartozékokat hűvös, száraz helyen, illetve táskában vagy dobozban.
  • Tárolás: Ha van olyan táskája, aktatáskája vagy cipője, amelyet jelenleg nem használ, tartsa azokat megtömve vagy kipárnázva, úgy megtartja eredeti alakját.
  • Védelem: A műbőr érzékenyebb lehet a karcolásokra. Ezért tárolja a kiegészítőket külön, távol más tárgyaktól, amelyek például megkarcolhatják őket, hogy ne sérüljön a felület.
  • Javítások: Ha valamilyen sérülés történik, például kopás esetén használhat festékfixálót vagy speciális, műbőrre való festéket.
  • Kerülje a vegyi anyagokat: A műbőr nem reagál jól az olyan vegyi anyagokra, mint az aceton és mások. Ezért mindenképpen kerülje a nehezen eltávolítható foltok tisztítását például körömlakklemosóval.
  • Rendszeres használat: Igen, erre ebben az esetben is szükség van. A műbőr elkezdheti elveszíteni a rugalmasságát, ha hosszú ideig nem használják. A rendszeres használat aktívabb és jobb állapotban tartja az anyagot.