HOGYAN ISMERJÜK FEL AZ IGAZI BŐRT? HOGYAN ISMERJÜK FEL AZ IGAZI BŐRT?

HOGYAN ISMERJÜK FEL AZ IGAZI BŐRT?

Michaela Hustáková

Michaela Hustáková

27. 02. 2023

Tudja, hogyan lehet megkülönböztetni az igazi bőrt a műbőrtől? Nem tudod? Hadd nyugtassuk meg, hogy ez nem is olyan egyszerű. Persze vannak olyan esetek, amikor már az érintés vagy az illat alapján is megmondható, hogy valódi bőrt tart a kezében. A műbőrgyártók azonban olyan ügyesek és találékonyak, hogy képesek a valódi bőrt úgy utánozni, hogy az gyakorlatilag felismerhetetlen legyen. De ne aggódj, van még néhány trükk, amivel garantáltan rájöhetsz. Kerülje el a kellemetlen felfedezést, hogy a drága kézitáskája vagy táskája valójában egyáltalán nem is bőr, és átverték. Nézd meg néhány tippünket, és máris tiszta lappal indulhatsz.

Először is tisztázzuk a valódi és a műbőr közötti különbségeket. Az "igazi" valódi bőr állati bőrből készül. Ezek általában szarvasmarhák, juhok, kecskék, sertések és mások. A műbőr viszont szövetből készül, amelyet aztán festékkel, viasszal vagy poliuretánnal kezelnek. A különböző védelmi és kezelési módszereknek köszönhetően ezután nagyon hasonlít a valódi bőrhöz, és nem könnyű megkülönböztetni. Akár a valódi, akár a műbőr rajongója, mindig jó tudni, hogy milyen bőrt tart a kezében. Honnan tudhatjuk tehát?

Címke
Valószínűleg a legegyszerűbb módja annak, hogy megállapítsa, hogy valódi vagy műbőrről van-e szó, ha megnézi a címkét. A valódi bőrtermékek büszkén viselnek egy logót vagy címkét ezzel az információval. Ha viszont olyan terméket talál, amelyen a "műbőr" felirat szerepel, akkor nagyon valószínűtlen, hogy ebben az esetben valódi bőrről van szó.

Szélek
Ha nem biztos benne, hogy bőrtermék van-e a kezében, nézze meg közelebbről a széleket. A bőr, mint természetes anyag, a szálak miatt "kopottabbnak" és rendezetlenebbnek tűnik. Ha viszont a szélek pontosan nyírtnak, igazítottnak vagy "habosítottnak" tűnnek, akkor valószínűleg nem valódi bőrről van szó.

Pórusok
Közelebbről megvizsgálva mind a szintetikus, mind a valódi bőr felületén láthatók pórusok. A vicc az, hogy ezek a pórusok hogyan helyezkednek el. Míg a szintetikus bőrön egyenletes mintázatú lesz, addig a valódi bőrön a pórusok szabálytalanul helyezkednek el, és méretük is változik.

Érintés
A valódi bőrről tapintással lehet megállapítani, hogy valódi bőr. Ha a felületet első érintésre túl sima, egyenletes és egésznek érzi, akkor tudja, hogy műbőrrel van dolga. A rugalmasság szintén támpontot ad. A valódi bőr általában rugalmasabb és kellemesebb tapintású.

Illat
Régebben a bőrszakértők csak a szaglás alapján tájékozódtak, mivel a valódi bőrnek sajátos illata van, amelyet nagyon nehéz utánozni. Ha nyersbőrről van szó, biztosan meg lehet különböztetni a műbőrtől, és ehhez nem kell műértőnek lenni. Amikor azonban bőrtermékekről van szó, kicsit nehezebb különbséget tenni. A piacon vannak olyan parfümök, amelyek képesek úgy "illatosítani" a műbőrt, hogy alig lehet megkülönböztetni az igazitól.

Ár
Sokak számára az ár egyben a bőr eredetiségének bizonyítéka is. Nem titok, hogy a valódi bőrért felárat kell fizetni, így a bőrtermékek általában drágábbak. De a kivétel bizonyítja a szabályt. Ne az árat tekintse az egyetlen tényezőnek. A márka, a kivitelezés és sok más dolog is befolyásolja a termék árát. Így előfordulhat, hogy jelentős összeget fizet egy kézitáskáért, és kiderül, hogy az egyáltalán nem bőrből készült.

Tűz
Lehet, hogy őrültségnek tűnik, de próbáljon meg tüzet fogni egy kézitáskára vagy táskára, tartsa 10 másodpercig, és azonnal tudni fogja, hogy bőrből van-e vagy sem. Természetesen javasoljuk, hogy kevésbé látható helyeken próbáld ki. Köztudott, hogy a műanyagok gyorsan égnek. Ha tehát megpróbálsz "meggyújtani" egy műanyag kézitáskát, az lángra kap, és érezni fogod az égő műanyag jellegzetes szagát. A valódi bőr ezzel szemben csak elszíneződik.

Víz
Próbáljon meg vizet locsolni a táskára. A valódi bőr és a műbőr között az a különbség, hogy a valódi bőr kis mennyiségű vizet szív magába, a műbőr viszont nem.

Segítettünk neked? Reméljük, hogy igen. És ne aggódj, nem kell trükköket próbálnod velünk. Az anyagot mindig a termékeknél tüntetjük fel.

PS: Gyönyörű bőrdarabokat találsz olyan márkáknál, mint a Facebag, Calvin Klein, Hexagona, Lagen, Katana.

Michaela Hustáková

Michaela Hustáková

Az írás kislánykora óta nagy szenvedélye. Hivatásszerűen azonban 2017 óta ír. Különösen a divathoz és az életmódhoz kapcsolódó témák érdeklik. Nemcsak a cikkírás, hanem a weboldal- szövegírás és az e-mail marketing is a fő profilja. Arra törekszik, hogy cikkei és szövegei egyszerre legyenek magával ragadóak, hasznosak és szórakoztatóak.